Flexitarianizm – nowoczesny tryb żywienia

Nie każdy jest w stanie przejść tak od razu na typową dietę wegetariańską. Ludzie mocno przyzwyczajeni do jedzenia mięsa, żywiący się nim dosłownie od najwcześniejszych lat dzieciństwa, na ogół nie wyobrażają sobie porządnego i sycącego obiadu bez przynajmniej jednego małego kotleta albo jakiegokolwiek innego kawałka mięsa. Dla nich przejście na wegetarianizm jest zbyt dużym wyzwaniem. Ale już flexitarianizm zdaje się być w zasięgu ich indywidualnych możliwości. Nie polega on bowiem na całkowitym zaprzestaniu jedzenia mięsa, a na jego ciągłym ograniczaniu. Na ten krok chyba każdy może się zdecydować, czyż nie? Nie zaszkodzi przynajmniej spróbować. Nic się na tym nie traci, a zyskać można naprawdę wiele.

Pomimo iż dieta flexitariańska zdaje się być czymś zupełnie nowym w świecie dietetycznym, to tak naprawdę od lat jest ona stosowana niemalże przez wszystkich krajów azjatyckich, tyle że jeszcze do niedawna nie określano jej żadną specjalną nazwą. A akurat z Japończyków warto wziąć przykład. Przeprowadzane badania cały czas dowodzą, że są oni najzdrowszą nacją na świecie i żyją znacznie dłużej niżeli chociażby przeciętny Polak. W ich diecie mięso występuje, ale jest go bardzo mało. Na co dzień Japończycy żywią się raczej tofu i miso, różnego rodzaju roślinami strączkowymi, algami, warzywami oraz brązowym ryżem. Od czasu do czasu sięgają po ryby i owoce bądź grzyby czy makaron. No i całą swoją dietę doprawiają olbrzymią ilością świeżych ziół. Dzięki nim te potrawy są i smaczniejsze, i zdrowsze. Zioła są bowiem jednymi z lepszych antyoksydantów świata.

Akurat taka dieta flexitariańska nie jest jakoś szczególnie trudna do wprowadzenia, dlatego osoby, które myślą o diecie wegetariańskiej, ale wciąż się jej boją, powinny sporo zyskać na próbie samego ograniczenia mięsa. Nie trzeba przecież od razu odmawiać sobie tego, co naprawdę lubi się jeść. Nierzadko ograniczenia są lepsze od całkowitych zakazów, bo pozwalają dłużej wytrwać w postanowieniach, gdyż nie są aż tak obciążające.