Szukaj

Kategorie

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco
z promocjami i nowościami
od Albertusa.
Zapisz się na nasz newsletter

Adres email wydaje się błędny. Subskrypcja na adres {0} została anulowana.

Jak wybrać dobrą patelnię?

Nowa patelnia w naszej kuchni – jak ją wybrać?

Korzystamy z niej na co dzień, przygotowując większość naszych posiłków. Można więc stwierdzić, że patelnia w wielu domach stała się podstawowym elementem wyposażenia kuchennego. Dlatego wybierając nowy model tego naczynia powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj powłoki, ale także na to, co najczęściej zamierzamy na niej smażyć, grillować czy dusić.

Jaki materiał, taka patelnia

Bardzo popularnym i chętnie kupowanym rodzajem są patelnie teflonowe. Ich ogromną zaletą jest przystępna cena, dlatego może sobie na nią pozwolić większość osób. Ponadto są to produkty charakteryzujące się nieprzywierającą powłoką i odpornością na wysokie temperatury. Pozwalają też na smażenie na minimalnej ilości tłuszczu, dzięki czemu przygotowywane potrawy będą zdrowsze. Alternatywą dla modeli teflonowych są wysoce estetyczne modele z powłoką mineralną.

Podobne właściwości ma patelnia tytanowa, jednak jej dodatkową zaletą jest odporność na różnego rodzaju uszkodzenia, zdrapania i ścieranie. Wszystko dzięki wyjątkowemu materiałowi, jakim jest tytan. Szczególnie ciekawą opcją będzie natomiast patelnia żeliwna, która może być w pewnym sensie uznawana za produkt retro (czasy największej popularności ma za sobą). Jest to naczynie masywne i ciężkie, za to praktycznie niezniszczalne. Świetnie przewodzi i utrzymuje ciepło, a ponadto można na niej usmażyć praktycznie każdy produkt, w każdej temperaturze.

Steki, warzywa, naleśniki, a może dania azjatyckie?

Wybór tego naczynia w dużej mierze zależy również od tego, jakie dania zamierzamy na nim przygotowywać. Jeśli chcemy zakupić specjalny model do steków oraz innych potraw przygotowywanych zazwyczaj na ruszcie, najlepsza będzie patelnia grillowa. Posiada ona dno o strukturze właśnie rusztu. Pozwala na przygotowanie pysznych dań grillowanych, a dodatkowo odsączy je z nadmiaru tłuszczu.

Jeżeli natomiast najczęściej smażymy dania śniadaniowe – jajka sadzone, placuszki lub omlety – idealna będzie dołkownica. Jest to model o kilku specjalnie zaprojektowanych wgłębieniach, dzięki czemu jajka czy tzw. pancakes będą tak samo wysmażone i równego rozmiaru. Do naleśników z kolei polecany jest model o nieprzywierającej powłoce i niskich brzegach. Taki design zapobiega oczywiście przywieraniu, a ponadto ułatwia obracanie ciasta. Jeśli natomiast jesteśmy miłośnikami kuchni azjatyckiej, to warto naszą kuchnię zaopatrzyć w woki. Są to naczynia o bardzo wysokich brzegach, przeznaczone do dań głęboko smażonych.