Jaka patelnia najlepsza?

Wybierając patelnie stajemy przed dylematem - jaka patelnia najlepsza, a jaka patelnia najzdrowsza? W sklepach internetowych mamy do wyboru mamy wiele modeli, kształtów i powłok. Narosło też wiele mitów o patelniach, związanych z ich trwałością i szkodliwością. Przedstawimy Ci szczegółowe informacje o każdym z rodzajów. Po zapoznaniu się zaletami każdej z nich zdecydujesz, która najbardziej Ci odpowiada. Podpowiemy Ci, która patelnia będzie najlepsza oraz czy dana patelnia będzie najzdrowszym wyborem.

Spis treści

Patelnie – niedoceniane przedmioty domowego użytku

Jedne z najczęściej używanych przedmiotów w kuchni to patelnie. Dlatego przez dziesięciolecia wymyślono wiele wariantów tych naczyń. Upraszcza to przygotowywanie najróżniejszych dań. Rodzaje patelni jakie najczęściej możemy spotkać to patelnie tradycyjne o kilku centymetrowym brzegu i okrągłym kształcie. Sprawdzają się do większości potraw, jednak nie są tak dobre jak dedykowane konkretnym zastosowaniom naczynia. Przygotowanie naleśników będzie dużo prostsze i łatwiejsze, gdy zastosujemy patelnię do naleśników. Możemy ją wykorzystać także do przygotowania omletów, placków, czy jajek. Choć do tych ostatnich świetnie posłuży patelnia do jajek sadzonych, z zagłębieniami w różnych kształtach. Często może to być dobry sposób do zachęcenia dzieci, aby zjadły jajko np. w kształcie serduszka.

Wiele osób z dzieciństwa może pamiętać słodkie orzeszki, czyli ciasteczka w kształcie orzecha, wypełnione kakaową masą. Do ich przygotowania potrzeba patelni do orzeszków. To dwustronne naczynie, w które wlewa się ciasto, a następnie zamyka i piecze na ogniu. Tak, piecze ponieważ w tej patelni ciasto jest pieczone, nie smażone.

Dla miłośników dań z grilla wymyślono patelnie do grillowania. Specjalnie żebrowane zapewniają smażenie jak na ruszcie. Zazwyczaj mają kwadratowy kształt i mogą posiadać zdejmowaną rączkę, która umożliwia wstawienie jej do piekarnika.

Patelnie do piekarnika niem muszą być grillowe. Może to być patelnia tradycyjna, wysoka do duszenia lub kwadratowa. Wiele z nich posiada żaroodporne pokrywy i z powodzeniem zastąpią brytfannę. Taki patelnie z pokrywą świetnie sprawdzą się do pieczenia w piekarniku zapiekanek lub przygotowywania dań jednogarnkowych.

Rodzaje patelni:

  • patelnie tradycyjne, okrągłe do uniwersalnych zastosowań,

  • patelnie do naleśników, z niskim brzegiem,

  • patelnie do omletów, z 1,5-2 cm brzegiem, nadają się też do smażenia placków,

  • patelnie do jajek sadzonych, z wgłębieniami,

  • patelnie do orzeszków, w tej patelni pieczemy ciasto, a nie smażymy,

  • patelnie do grillowania, żebrowane, świetne do warzyw i mięsa,

  • patelnie do piekarnika, zazwyczaj z pokrywą, można w nich dusić i piec oraz przygotować dania jednogarnkowe.

Jaka patelnia najlepsza?

Odpowiedź na pytanie "jaka patelnia najlepsza ?" nie musi być dla wszystkich taka sama. Dla jednych czynnikiem decydującym, poza właściwościami nieprzywierającymi, może być design, dla innych głównym wyznacznikiem jest cena. Pamiętajmy jednak, że patelnie musi spełniać najważniejsze założenie- ma się na niej dobrze smażyć. Jeżeli przyjmiemy to za punkt wyjścia możemy pogrupować patelnie w zależności od rodzajów powłok. A to właśnie od powłoki zależy, czy będziemy zadowoleni z zakupu. W  zależności od tego, jak często smażymy oraz jakich narzędzi urzywamy w kuchni, możemy preferować dany rodzaj i to właśnie ten będziemy uważali za najlepszą patelnię.

Zacznijmy od podziału patelni w zależności od powłoki:

  • patelnie teflonowe,
  • patelnie granitowe,
  • patelnie ceramiczne,
  • patelnie stalowe i żeliwne bez powłok.

Ostatni punkt, to patelnie bez powłok. Warto mieć na uwadze, że są one dużo bardziej wymagające podczas użytkowania od patelni z powłokami. Jeżeli nie masz zacięcia do kulinarnych eksperymentów i zależy Ci na prostocie użytkowania, możesz pominąć je przy wyborze.

Dobra patelnia nie przypala, a smażone potrawy łatwo odstają od jej powierzchni. W przypadku niespełnienia tego warunku nie możemy mówić o dobrej patelni. Przecież każde naczynie w kuchni ma ułatwiać pracę, a nie sprawiać dodatkowe trudności. I tu pojawia się pytanie, które patelnie są dobre? Najlepiej wybrać zaufanych producentów z renomowaną powłoką. Większość z oferowanych naczyń jest wykonana z aluminium i pokryta powłoką nieprzywierającą. Im więcej warstw powłoki, tym dłużej będziemy ją użytkować. Regularne dbanie o powierzchnię sprawi, że patelnia będzie jak nowa.

 

Jaka patelnia najzdrowsza?

Często powielane mity dotyczące szkodliwości, mogą zaburzyć nasz wybór najzdrowszej patelni. Również fakt wpływu na zdrowie nie zawsze jest taki sam. Często spotykany jest mit o zaletach żeliwnych patelni bez powłok, jako najzdrowszej patelni. Użytkowana okazjonalnie będzie dobrym wyborem, a do tego nada potrawom wyjątkowego smaku. Jednak częste smażenie, nawet kilka razy w ciągu dnia odbije się na zawoartości żelaza w organizmie, które przenika z patelni do potraw. Dlatego patelnie żeliwne nadają niepowtarzalnego smaku potrawo, jednak nie są zalecane do codziennego użytku. Podobnie jest ze szkodliwością patelni teflonowych, które same w sobie nie wpływają negatywnie na nasz organizm. Nawet w wysokich temperaturach smażenia nie udowodniono wydzielania szkodliwych związków. Natomiast prawdą jest, że uszkodzone, tanie patelnie teflonowe lepiej jest wymienić. Nieco inaczej jest w przypadku renomowanych producentów, zapewniających technologię oraz jakość nieporównywalnie zdrowszą dla nas i środowiska. 

Optymalnym rozwiązaniem, jeżeli zależy nam na zdrowych posiłkach jest wybór patelni bez PFOA. To związek używany przy produkcji tanich patelni. Może stanowić zagrożenie dla zdrowia w szczególności, gdy patelnia jest porysowana lub smażymy w za wysokich temperaturach. Również smażenie na patelni bez tłuszczu może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz trwałość naczynia. Powoduje miejscową degradację powłoki, a potrawy mogą ulec zwęgleniu, a w środku pozostać surowe.

Patelnia teflonowa, czy Teflonowa 
 

Szukają odpowiedniego naczynia do smażenia stajemy przez wyborem: patelnia teflonowa, granitowa czy ceramiczna. Każda z nich jest inna z każda ma swoje plusy i minusy. Skupmy się jednak na patelniach teflonowych, najczęściej spotykanych na sklepowych półkach. Jednak na początku dowiedzmy się, czym różni się Teflon od powłoki teflonowej i co to dla nas oznacza? Powłoki Teflonowe są oryginalnym wyrobem firmy DuPont, odznaczają się wysoką jakością i doskonałymi właściwościami nieprzywierającymi. Zazwyczaj nie znajdziesz ich w najtańszych produktach. Natomiast patelnie teflonowe to określenie używane w odniesieniu do innych producentów powłok. Często nazywa się je też jako "non stick". W zależności od producenta oraz oferowanej jakości może kosztować od kilkudziesięciu złotych do ok. 200. Te najtańsze posiadają jednowarstwowe powłoki, które łatwo się rysują.  Stojąc przed wyborem naczyń do smażenia, warto skupić swoją uwagę na nieco droższych modelach, z wielowarstwową powłoką. Są one trwalsze i bardziej odporne na zarysowania, co wpływa na wygodę użytkowania i radość z przygotowywania posiłków. 
 

Patelnie teflonowe - porównanie powłoki dwuwarstwowej i wielowarstwowej

Patelnia teflonowa z różnymi powłokami: z lewej 2 warstwy, z prawej 3.

Teflonowe patelnie Berghoff i Ambition, bezpieczne i zdrowe 
 

Decydując się na teflonowe patelnie zwróć uwagę na dwóch producentów: firmę Berghoff oraz Ambition. Obie z nich wytwarzają naczynia do smażenia wykorzystując dobrej jakości powłoki teflonowe. Berghoff stosuje w swoich produktach powłoki Ferno Green o doskonałych właściwościach nieprzywierających. Są atestowane i bezpieczne dla zdrowia, bez szkodliwych substancji jak PFOA. Dodatkowo mogą one mieć kolor inny niż czarny. Niezwykle popularne są szare patelnie Berghoff Leo

Jaka patelnia najlepsza -patelnia teflonowa Berghoff Leo

Szara patelnia teflonowa Berghoff Leo

Firma Ambition wykorzystuje technologie Teflon oraz Ilag, czyli firm dominujących na rynku powłok. Patelnie teflonowe Ambition to zaufanie i niedrogie produkty, o wielu właściwościach i zastosowaniach. Szeroka gama modeli: patelnia Magnat, Mercure czy Taurus, to sprawdzone i szeroko stosowane produkty z oferty polskiego producenta. Doskonale spisują się do smażenia bez tłuszczu, duszenia potraw i pieczenia. Przygotowywanie posiłków na patelniach teflonowych Berghoff i Ambition jest przyjemne i zdrowe.

Produkty obu firm zdecydowanie polecamy, patelnie teflonowe Berghoff i Ambition to jedne z najzdrowszych patelni jakie znajdziesz w rozsądnej cenie i o doskonałych właściwościach nieprzywierających.

 

Patelnia granitowa, trwała i niezawodna 
 

Stojąc przed wyborem naczyń do smażenia, patelnia granitowa może okazać się doskonałym wyborem. Największą zaletą tego typu naczyń jest ich trwałość. Nawet po kilku latach użytkowania dobra powłoka granitowa pozostaje nienaruszona, bez głębokich zarysowań, tak powszechnych w przypadku patelni teflonowych. Wielowarstwową strukturę, wzmacniają dodatki granitu, zwiększającymi odporność i trwałość całej patelni. Zabezpieczona w ten sposób powłoka zapobiega przetarciom do wewnętrznej struktury patelni. Patelnie granitowe pozwalają użytkownikom na stosowanie narzędzi takich jak metalowe łyżki i widelce bez obaw o głębokie zarysowania. Wpływa to na wygodę użytkowania i radość z przygotowywania posiłków.  

Patelnia granitowa z powłoką wielowarstwową

Patenia granitowa: 4 warstwy z domieszką materiałów mineralnych.
 

Granitowe patelnie Berghoff i Ambition, a smażenie bez tłuszczu. 
 

Zdecydowanymi liderami w produkcji granitowych patelni są firmy Berghoff i Ambition. Obie wytwarzając naczynia kuchenne stosują powłoki dobrej jakości. Pierwsza z nich - Berghoff używa w swoich produktach autorskiej powłoki Ferno Green Ultra. Patelnie granitowa Berghoff są doskonałej jakości. To jedne z najlepszych naczyń oferowanych w szerokiej ofercie polskich sklepów. Druga opiera się na technologiach firm DuPont i Ilag. Znanych i cenionych w świecie producentów, oferującej produkty dobrej jakości w rozsądnej cenie. Granitowe patelnie z oferty obu firm różnią się jakością oraz rozwiązaniami technicznymi, jednak obie z powodzeniem wykorzystasz w kuchni. Doskonale sprawdzą się do smażenia bez tłuszczu. Przygotowywanie posiłków na powłoce granitowej nie różni się od smażenia na powłokach teflonowych.  
 

Czym różni się patelnia granitowa, marmurowa i kamienna 

W ofercie sklepów internetowych spotkasz się z różnymi nazwami handlowymi: patelniami granitowymi, marmurowymi i kamiennymi. Pomimo różnego nazewnictwa, zasadniczo powłoki te nie różnią się między sobą. Wszystkie wykorzystują wielowarstwową strukturę uzupełnioną dodatkami zapobiegającymi szybkiemu ścieraniu się powłoki i zwiększającymi jej odporność na zadrapania. Szukając patelni spotkamy się z opisami sugerującym wykonanie z kamienia, marmuru czy granitu, jednak pamiętajmy że jest to tylko opis handlowy. Każda patelnia jest wykonana z aluminium, stali lub żeliwa, a opis kamienna, granitowa czy marmurowa sugeruje jedynie wzmocnienie powłoki tymi materiałami. Wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientów i starając się zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów na naszych stronach znajdziesz tylko sprawdzonej jakości patelnie granitowe. 

Decydując się na patelnie granitowe, masz pewność, że będą trwałe i posłużą CI wiele lat. Odpowiadając na pytanie "jaka patelnia najlepsza ?", możemy polecić ten rodzaj patelni.

Patelnie można podzielić w zależności od przeznaczenia

Szukając najlepszej patelni warto zwracać uwagę na jej przeznaczenie. Niektóre z nich posiadają dodatkowe zastosowanie, przydatne w codziennym użutkowaniu lub są przeznaczone do konkretnego typu dań. Niektóre z zastosowań, takie jak odpinana rączka w patelni można spotkać w patelniach grillowych czy w patelniach do piekarnika.  

  • tradycyjne patelnie do smażenia,
  • patelnie grillowe,
  • patelnie do naleśników,
  • patelnie z odpinaną rączką do piekarnika.

Patelnia do piekarnika 

Wybierając akcesoria kuchenne możesz zaoszczędzić miejsce wybierając wielofunkcyjne naczynia, jak patelnia do piekarnika. Praktyczność tego rozwiązania to przede wszystkim możliwość wstawienia jej do piekarnika. Ułatwia to przygotowanie posiłków. Na patelniach do piekarnika możesz smażyć, dusić i piec w jednym naczyniu. Doskonale sprawdza się do dań zapiekanych z serem lub warzywami i owocami. W takiej patelni z powodzeniem przygotujesz również desery jak tarta tatin. Możesz również dostosować kształt i funkcję, jakie będzie spełniać wybrany produkt. Patelnie do piekarnika spotkasz w różnych kształtach i rozmiarach, od tradycyjnych patelni, przez patelnie głębokie, na patelniach grillowych kończąc. Możesz także wybrać rodzaj materiału, z którego został wykonywane: aluminium, żeliwo lub stal. W kryteriach doboru są również patelnie z odpinaną rączką lub stałą.  

Patelnia z odpinaną rączką 

Spośród naczyń do smażenia i piekarnika wyróżnia się patelnia z odpinaną rączkąUłatwia wstawienie do piekarnika, bo zawsze się zmieści. Nie musisz się obawiać, że z powodu rączki nie domkniesz piekarnika. Pozwala to także ustawić patelnię w optymalnym miejscu, np. na środku, gdzie temperatura będzie miała zadaną wartość. Jest jeszcze jeden powód dla którego warto zdecydować się na takie rozwiązanie- zajmuje mało miejsca przy przechowywaniu. Wstawisz ją nawet w wąskie szafki kuchenne. Patelnie z odpinaną rączką to praktyczne rozwiązanie, szczególnie w małych kuchniach. 

patelnia z odpinaną rączką Berghoff Gem

Patelnia z odpinaną rączką, która nadają się do piekarnika.

Trwałość patelni do piekarnika 

Decydując się na zakup patelni do piekarnika należy postępować, jak przy wyborze każdej patelni. Powłoki i jakość będą różne w zależności od ceny i producenta. Najlepszym wyborem będą te, z powłoką wielowarstwową: czy to granitową, czy teflonową. Oba rozwiązania są trwałe i niezawodne, a do tego zdrowe. Firma Berghoff oferuje patelnie do piekarnika z powłokami granitowymi Ferno Green, natomiast produkty Ambition dają wybór pomiędzy doskonałej jakości Teflonem, a powłokami granitowymi. W ofercie znajdują się też różnie rozwiązane mocowania rączek: mocowane na stałe, odpinane na przycisk lub odkręcane. Większość tych naczyń nadaje się również do zmywarek.

Jak rozpoznać dobrą patelnię na indukcję?

Najłatwiej rozpoznaje się patelnie na indukcję po oznaczeniu: spirali przypominającej cewkę. Jest to podstawowy wskaźnik, czy dany produkt będzie działał na kuchence indukcyjnej. Pojawia się więc pytanie czy wszystkie patelnie indukcyjne są równie dobre. Otóż nie! Dobre naczynie posiada grubsze dno, przez co lepiej utrzymuje zadaną temperaturę oraz ma większą bezwładność cieplną. Oznacza to równomierne nagrzewanie i ostyganie, bez gwałtownych skoków temperatury. Zapewnia to lepszą kontrolę procesu smażenia. Godnymi polecenia są patelnie do indukcji z płaskim stalowym dyskiem, który zapewnia najlepsze warunki do rozprowadzania ciepła. Jeżeli zastanawiasz się dlaczego patelnia nie działa na indukcji, już odpowiadamy. Zapewne nie posiada w dnie wkładki o właściwościach ferromagnetycznych.

4 najczęstsze problemy podczas użytkowania patelni

  • Dlaczego patelnia przywiera? Odpowiedzi są dwie: powłoka uległa zniszczeniu lub jest silnie zabrudzona. Zniszczenie warstwy nieprzywierającej może nastąpić podczas mycia patelni w zmywarce, z użyciem silnych środków. Można ją porysować ostrymi narzędziami lub przegrzać patelnię pozostawiając ją pustą na źródle ciepła. Patelnia może przywierać za sprawą przylepionych do niej resztek jedzenia.
  • Dlaczego patelnia jest wypukła?Podczas nagrzewania patelni stosujemy bardzo wysoką temperaturę, co powoduje że warstwy dna różnię się rozszerzają, co powoduje wybrzuszenie naczynia. Wypukła patelnia nierówno stoi na płytach indukcyjnych i ceramicznych. Takie wypaczenie dna powoduje zbieranie się oleju na obrzeżach naczynia lub na środku.
  • Dlaczego patelnia pryska?Dzieje się tak gdy do rozgrzanego oleju dostanie się woda. Może wydostać się z potrawy lub jeżeli używamy patelni z pokrywą, kapać z jej brzegów. Jeżeli chcesz to sprawdzić wystarczy upuścić kroplę wody na rozgrzaną patelnię bez oleju i z tłuszczem.
  • Dlaczego patelnia dymi?Dzieje się tak gdy olej lub inny tłuszcz, którego używamy nagrzeje się do zbyt wysokiej temperatury. Pamiętaj, że takie opary są niebezpieczne dla zdrowia. W takim przypadku przewietrz pomieszczenia. Rozgrzaną patelnię zdejmij ze źródła ciepła i wylej olej.