Kawa po turecku , czyli prosty sposób na pyszną kawę.

Parzenie kawy po turecku lub grecku, jest proste i daje doskonały efekt, jednak niezbędny jest tygielek do kawy. Łatwość, z jaką można przygotować ten pobudzający napar, zachęca do jego wypróbowania. Poza zmieloną kawą i wodą potrzebna jest kuchenka i tygielek. To zdecydowanie tańszy sposób niż expres ciśnieniowy. Alternatywą jest French Press, jednak aromat i smak kawy przygotowanej w tygielku jest zdecydowanie bardziej intensywny. Nie bez powodu parzenie kawy po turecku ma wielowiekową tradycję.

Miedziany tygielek do kawy z zaparzoną kawą.

Zaparzacz do kawy – stalowy czy miedziany?

Naczynie do parzenia kawy tradycyjnie wykonywano z miedzi. Często posiadały bogate zdobienia, przez co pełniły funkcję dekoracyjną. Obecnie stosuje się zaparzacze do kawy wykonane ze stali nierdzewnej. Są łatwiejsze w utrzymaniu czystości i można je myć w zmywarce. Stalowe tygielki do kawy mogą być użyte na indukcji. Warto przy tym pamiętać, aby pole grzewcze było dostosowane do małych rozmiarów naczynia. Zdarza się, że kuchenka indukcyjna nie włącza się, ponieważ średnica naczynia jest zbyt mała. W takich przypadkach należy zastosować adapter. W przypadku używania tygielka do kawy na gazie, kuchence elektrycznej lub ceramicznej opisany problem nie występuje.

Zalety tygielka ze stali nierdzewnej:

  • łatwe mycie,

  • nadaje się do zmywarki,

  • zazwyczaj działa na indukcji,

  • nie wymaga specjalnych zabiegów konserwujących.

Zalety tygielka do kawy wykonanego z miedzi:

  • efektowny wygląd,

  • ciekawe zdobienia,

  • ma właściwości antybakteryjne.

Zaparzona kawa w stalowym tygielku do kawy.

Jaki tygielek do parzenia kawy po turecku wybrać?

Szukając odpowiedniego tygielka do kawy po turecku, wybierz rozmiar i materiał, z jakiego jest wykonany. Jeżeli posiadasz alergię na metale, pamiętaj, że stal nierdzewna zawiera nikiel i chrom, a miedziane naczynia do parzenia kawy mogą być cynowane. Jeżeli już wybrałeś naczynie, sprawdź jaki rozmiar potrzebujesz. Standardowa kawa zaparzona w tygielku nie będzie tak intensywna, jak z ekspresu do kawy. Zapewne wypijesz jej więcej niż typowego espresso.

Pojemność tygielka do kawy:

  • 1-2 osoby – ok. 300-400 ml,

  • 2-3 osoby – ok. 400-500 ml,

  • 3-4 osoby – ok. 600-800 ml.

Parząc kawę po turecku, pamiętaj, że podczas gotowania kawa zaczyna się pienić. Dlatego naczynie powinno mieć nieco większą pojemność. Zbyt mały tygielek będzie uciążliwy użytkowaniu, a większy zawsze możemy zalać do połowy. Duża pojemność przyda się także, gdy przyjdą goście.

Wybierając tygielek do kawy, kierujmy się gustem lub praktycznością. Zdecydowanie istotniejsze jest, aby ten czarny napój nam smakował. Parzenie kawy po turecku jest szybkie i proste. Nie wymaga expresów ciśnieniowych ani innych drogich urządzeń, a może dać dużo satysfakcji. Zachęcamy do wypróbowania tej metody przyrządzania kawy.