Klopsiki z białą kapustą

Obiad to posiłek, który powinien być treściwy, dostarczyć wszystkich potrzebnych składników odżywczych, jak i być zbilansowany pod względem proporcji białka, węglowodanów i tłuszczy. Na talerzu powinna pojawić się porcja warzyw. W tym celu warto przygotować klopsiki z białą kapustą — mogą okazać się być metodą na to, by w diecie dzieci pojawiło się więcej warzyw. Dorośli również się do nich przekonają.

Ciekawe połączenie

Biała kapusta jest warzywem, które kojarzy się w polskiej kuchni jako składnik bigosu czy smacznych gołąbków lub też jako część surówki, jednak jej wykorzystanie może być szersze. Przykładem są klopsiki — które przypominają wspomniane gołąbki, jednak za sprawą użytych przypraw mają zupełnie inny smak. Ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a sprawi, że do gotowanych ziemniaków łatwo można będzie skomponować porcję mięsa i warzyw.

Składniki:

— 50 dag dowolnego mięsa mielonego
— ½ małej białej kapusty
— 2 jajka
— woreczek ryżu krótkoziarnistego
— 5 pieczarek
— cebula
— 2 łyżki posiekanego koperku
— ząbek czosnku
— 2-4 łyżki bułki tartej
— zioła prowansalskie
— mielona słodka i ostra papryka
— sól, pieprz
— olej do smażenia
— dodatkowo: domowy sos pomidorowy

Przygotowanie

Ryż ugotować na półtwardo. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobniutko posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Cebulę obrać, posiekać, wraz z czosnkiem zeszklić na oleju. Wrzucić pieczarki, smażyć do odparowania soku. Kapustę umyć, poszatkować. Mięso, ryż podsmażone pieczarki z cebulą, kapustę włożyć do miski. Dodać jajka, bułkę tartą, koperek, zioła prowansalskie, obie papryki, sól i pieprz.
Składniki starannie wymieszać. Spróbować masy mięsnej i ewentualnie ją doprawić. Uformować nieduże kulki, smażyć na oleju do zrumienienia.
Obsmażone klopsiki ułożyć pojedynczą warstwą w rondlu. Zalać domowym sosem pomidorowym. Dusić 30 minut.

Ciekawostka: można przygotować podwójną porcję tych klopsików i drugiego dnia podać je w innym sosie, na przykład curry lub pieczarkowym.