Kuchnia rosyjska – przepis na Julienne

Dania wschodu zdobywają popularność, a kuchnia rosyjska coraz częściej gości na naszych stołach. Nic w tym dziwnego, w naszej historia wiele jest okresów, gdy nasze losy się splatały. Często też, nasze kulinarne zwyczaje zmieniały się pod wpływem tych zawirowań. Dzisiaj przyjrzyjmy się daniu kuchni rosyjskiej, niezwykle prostemu do wykonania, a jednocześnie niezwykle smakowitemu. To danie to julienne.

Rosyjskie potrawy przesiąknięte kuchnią francuską.

Rosyjskie potrawy często były inspirowane kuchnią francuską. Za sprawą fascynacji tym krajem w XIX wieku, do Rosji zawitały, oprócz sztuki i kultury, przepisy i kucharze francuscy. Wraz ze wzrostem popularności wśród elit, moda na francuskie dania trafiała pod strzechy mniej zamożnych mieszkańców. Z biegiem lat przepisy dostosowywano do specyfiki regionu. Dlatego w rosyjskiej kuchni nie spotkamy jednego, uniwersalnego przepisu na Julienne. My skupimy się na bazie tej rosyjskiej potrawy. Dodatki do niej mogą opierać się na wyrazistych warzywnych, rybie, mięsie wieprzowym lub drobiu.

Julienne- danie kuchni rosyjskiej, którego podstawą są warzywa, śmietana i ser.

Po historycznym wstępie przejdźmy do opisu, czym jest Julienne. Tę rosyjską potrawę zasadniczo można opisać jako zapiekankę, a podstawę stanowią trzy główne składniki: warzywa, śmietana i ser. Reszta składników stanowi dodatek do tej bazy. Przygotowując Julienne, warto wykorzystać nożyk do krojenia w warzyw w słomki. Sprawdzi się do tego nożyk do julienne Berghoff. Tak pokrojone warzywa łatwiej się piecze i szybciej stają się miękkie. Nie można zapomnieć także o pieczarkach, które kroimy podobnie jak pozostałe warzywa w cienkie paski. Pieczarki najlepiej, jeżeli są świeże, mrożone nie dają takiego aromatu. W sezonie grzybowym warto wykorzystać dary lasu zamiast pieczarek, a danie zyska na aromacie. Ważnym składnikiem jest sos na bazie śmietany, najlepiej, jeżeli mamy dostęp do wiejskiej śmietany. Zwieńczeniem całego dania jest ser. Pamiętajmy, by był dobrej jakości, inaczej zepsuje całe danie. Gdy mamy już wszystkie składniki warto przejść do przygotowania tej rosyjskiej potrawy.
 

Popularna potrawa julienne na bazie sosu śmietanowego, pieczona w piekarniku. Rarytas kuchni rosyjskiejj.

Przepis na Julienne- popularną, rosyjską potrawę.

Proponowany przepis można dowolnie modyfikować, dodawać składniki i eksperymentować. Kuchnia rosyjska jest pełna wariacji na temat tej potrawy. W każdym domu stosuje się inne dodatki w zależności od preferencji. Przygotowanie tej potrawy jest szybkie i nie wymaga wyszukanych, kuchennych technik.

Co potrzebujemy: 

  • grzyby – 250 g,
  • mięso z kurczaka – 200 g,
  • por – 1 szt. (nieduży lub połowa),
  • ser – 150 g,
  • śmietana 150 g,
  • mąka – 1 łyżka,
  • masło – 50 g,
  • olej roślinny – 2 łyżki,
  • sól, pieprz – do smaku.

Zacznijmy od warzyw. 

Grzyby i por umyj i osusz. Pokrój wszystko w cienkie paski. Następnie podsmaż warzywa i grzyby na patelni, aż zmiękną. Przełóż je do małych naczyń do zapiekania. W rosyjskich domach używa się tak zwanych kokotnic, czyli małych naczyń z rączką przeznaczonych do pieczenia. Najbardziej uniwersalne i trwałe są stalowe naczynia do pieczenia.

Przygotowanie kurczaka.

Najlepiej jest użyć piersi z kurczaka, którą myjemy, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i gotujemy. Ugotowane zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na drobne kawałki.

Sos śmietanowy do Julienne.

Do sosu użyj śmietany, najlepiej wiejskiej. Czasem stosuje się opcje z mlekiem, jednak sos nie będzie miał tego smaku i aromatu. Przygotowanie zaczynamy od delikatnego podsmażenia mąki. Następnie dodajemy masło i szybko mieszamy. Gdy już połączysz mąkę z masłem, dodaj śmietanę i dalej mieszaj, aż do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i przypraw do smaku.

Pieczenie w piekarniku.

Teraz przyszedł czas, aby przełożone do naczyń do pieczenia składniki zalać sosem i oprószyć tartym serem. Wstaw wszystkie naczynia do nagrzanego do 180° C piekarnika. Najlepiej wcześnie wyjąć blachę i ustawić na niej naczynka. Dzięki temu wstawisz wszystkie naraz i nie wychłodzisz piekarnika. Piecz wszystko przez 20-25 minut. Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem rosyjskiej kuchni- smakiem Julienne.

Potrawa rosyjskiej kuchni - julienne. Zapiekane warzywa z sosem śmietanowym i serem. Pieczone i podane w naczyniu do zapiekania - kokotnicy.