Kategorie

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco
z promocjami i nowościami
od Albertusa.
Zapisz się na nasz newsletter

Adres email wydaje się błędny. Subskrypcja na adres {0} została anulowana.

Facebook

Potrzebne garnki na indukcję - jakie wybrać?

Jakie garnki na indukcję wybrać? 

Od jakiegoś czasu płyty indukcyjne zastępują wszystkie inne źródła ciepła w kuchni, wypierają płytki gazowe, elektryczne i ceramiczne. Indukcja posiada wiele zalet, jednak wymaga specjalnych naczyń. Dlatego przygotowaliśmy poradnik, w którym dowiesz się jakie garnki na indukcję wybrać. Czym się kierować przy wyborze oraz czy twoje stare garnki będą działały na płycie indukcyjnej. Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości i podpowiedzieć Ci na co zwrócić uwagę, a czego unikać.

Jakie garnki nadają się do indukcji? 

Należy zacząć od tego jak działa płytka indukcyjna. Zmienne pole magnetyczne generowane przez kuchenkę napotyka w dnie naczynia materiał ferromagnetyczny i indukuje prądy wirowe, które nagrzewają nasz garnek. Brzmi strasznie, jednak najważniejsze w tym opisie jest to, aby materiał w dnie garnka był magnetyczny. W wielu mitach krążących po internecie można znaleźć informację z czego powinien być zrobiony garnek, ale nie ma to żadnego znaczenia. Może być stalowy, aluminiowy, żeliwny lub emaliowany. Najważniejsze przy wyborze jest samo dno garnka, które musi być magnetyczne. Dla przykładu, garnek w całości aluminiowy, nie będzie działał na płycie indukcyjnej, a gdy posiada w dnie zatopiony stalowy dysk, będzie jednym z najlepszych naczyń na indukcję. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest płaskie, równe dno zapewniające szybkie nagrzewanie się naczynia. Oto kilka przykładów pojedynczych garnków ze stalowym dyskiem od firmy Berghoff z serii Leo, Gem w wersji Black, Red i Grey.   

 

Garnki Berghoff Gem pojedyncze right;

 

Jednak największy wybór to garnki ze stali nierdzewnej. W tej kategorii warto zwrócić uwagę jak wygląda dno. Niektóre firmy takie jak Gipfel oferują modele z miedzianym dyskiem w dnie. Takie rozwiązanie świetnie sprawdza się na płytach indukcyjnych, szybciej się nagrzewa i reaguje na zmiany temperatury, jednak ma też swoje wady – z biegiem lat może dojść do odkształcenia się dna naczynia. Najczęściej spotykane i wybierane są proste dna, bez przetłoczeń i wstawek. Są gładkie, dobrze przylegają do płyty i łatwo się czyszczą. Garnki z takim dnem rewelacyjnie współpracują z płytami indukcyjnymi. Takie garnki ma w swojej ofercie kilku producentów, np. Berghoff, Kassel i SSW.

 

Garnki na sztuki berghoff

Przymierzasz się do zakupu garnków na indukcję? Co sprawdzić? 

Przy wyborze zawsze należy sprawdzić czy wybrane modele posiadają oznaczenie. Jeżeli na garnku bądź opakowaniu jest narysowana spirala, producent zapewnia, że będą działać. W tanich zestawach nie zawsze oznaczenia są nadawane rzetelnie. Dlatego przy zakupie w sklepie stacjonarnym zapytaj sprzedawcę o możliwość zwrotu lub wymiany, jeżeli naczynia nie będą działać na indukcji. Warto na zakupy wziąć ze sobą zwykły magnes, który powinien przyczepiać się do dna garnka. Jeżeli tak nie jest to wybierzcie inny model, do którego magnes się przyczepi. Podobnie można sprawdzić, czy stare garnki będą nadawać się na płytkę indukcyjną. Jeżeli kupujemy przez internet zawsze przysługuje nam prawo zwrotu w ciągu 14 dni.  

Odpowiadając jakie garnki na indukcję wybrać, warto skorzystać z opisanych porad lub skontaktować się ze sprzedawcą. Proponowane przez nas garnki na indukcję firm Berghoff, Gipfel, Kassel i SSW zostały sprawdzone przez nasz zespół i mogą być polecone właścicielom płyt indukcyjnych. 

Sprawdź stan połączenia z internetem