Tort czekoladowo-kawowy

Do przygotowania tego tortu potrzebne nam będą następujące składniki: na biszkopt czekoladowy – 120 g mąki tortowej, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 3 łyżki ciemnego kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno), 1 łyżeczka proszku do pieczenia; na krem czekoladowy – 205 g gorzkiej czekolady, 205 ml śmietany kremówki 30%, 40 g miodu naturalnego, 55 g masła, 50 ml brandy; na krem kawowy – 155 ml śmietany kremówki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej; ponadto – 105 ml mocnej i słodkiej kawy, 35 ml brandy, 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej, papier do pieczenia.

Przygotowanie – przygotujmy biszkopt czekoladowy: jajka ubijmy z cukrem na puch, dodajmy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszajmy. Ciasto wlejmy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawmy do nagrzanego piekarnika i pieczmy około 34-37 minut czasu w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przygotujmy krem czekoladowy: śmietanę kremówkę podgrzejmy z miodem, połączmy z posiekaną czekoladą, wymieszajmy i lekko przestudźmy. Miękkie masło ubijmy na puch, a następnie, cały czas ubijając, dodawajmy partiami masę czekoladową. Pod koniec ubijania dodajmy alkohol. Gotowy krem podzielmy na dwie równe większe porcje i jedną mniejszą. Przygotujmy krem kawowy: żelatynę namoczmy w odrobinie zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzejmy, aby się rozpuściła i wymieszajmy z kawą. Śmietanę kremówkę ubijmy z cukrem pudrem. Dodajmy żelatynę, połączmy.

Znów na poncz wymieszajmy słodką kawę z brandy. Następnie biszkopt przekrójmy na 4 krążki, jeden włóżmy do tortownicy, nasączmy ponczem i wyłóżmy warstwę kremu czekoladowego. Przykryjmy drugim krążkiem, nasączmy, posmarujmy kremem kawowym, przykryjmy krążkiem. Nasączmy, wyłóżmy porcję kremu czekoladowego i przykryjmy ostatnim krążkiem. Nasączmy resztą ponczu, posmarujmy pozostałym kremem i włóżmy całość do lodówki. Schłodzony tort polejmy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekorujmy go według naszego uznania.